Feest! Miesart 11 jaar!

Volgende week verschijnt een bescheiden publicatie, ter afsluiting van het 10-jarig jubileum, om een droom te delen en een aantal logo’s die ik mocht creëren te eren.
 
Hieronder volgt het nawoord. Benieuwd naar de publicatie? Stuur mij een berichtje en jij ontvangt hem ook!
 
Terwijl Paul in zijn prachtige voorwoord beschrijft hoe het op hem overkwam alsof ik alles dacht te weten, had ik in werkelijkheid veel twijfel. Zou ik niet overbodig zijn met mijn traditionele grafische voorkeuren? Nu, elf jaar later, blijkt deze voorkeur echter juist voor een sterk onderscheid te zorgen. Door een onbeschrijfelijke drang om dingen te ordenen, ben ik al heel mijn leven bezig met lijnen en patronen. Vroeger hadden mijn ouders een tafelkleed met vierkanten en ruiten. Ik was altijd bezig om het pak hagelslag, de boter en mijn beker precies in de vierkantjes te plaatsen, en vond het erg storend dat de hagelslag nét niet paste.
 
Die fascinatie voor ordening komt telkens terug in mijn werk. Met een scherp oog en fijn oor voor details en nuances, ontwerp ik visuele identiteiten die de verhalen van instanties of bedrijven écht vertellen. Ondanks, of juist dankzij, het feit dat wij ons in een wereld bevinden waarin alles constant lijkt te veranderen, ben ik overtuigd van de noodzaak van een consistente en herkenbare stijl. Het spanningsveld van een sterke visuele identiteit bevindt zich tussen herkenning en verrassing. Het fundament van een visuele identiteit bestaat uit een logo, typografie, kleur en een set regels die samen voor herkenning zorgen (denk aan de iconische logo’s van NS en Nike). De doorvertaling naar spraakmakende campagnes zorgt voor verrassing (‘even Apeldoorn bellen’). Met name op dat eerste gebied ben, maar belangrijker nog, voel ik mij thuis.
 
Het is mijn droom om logo’s te ontwerpen die generaties lang blijven bestaan door hun iconische karakter en kracht. En om op die manier bij te kunnen dragen aan de rijke geschiedenis van het Nederlandse grafisch ontwerp.