iconische merkidentiteiten met een scherp oog en fijn oor voor details en nuances

sinds 2008

Ondanks, of juist dankzij, het feit dat wij ons in een wereld bevinden waarin alles constant lijkt te veranderen, ben ik overtuigd van de noodzaak van een consistente en herkenbare merkidentiteit. Met een scherp oog en fijn oor voor details en nuances, ontwerp ik merkidentiteiten die de verhalen van organisaties écht vertellen.

Het fundament van een merkidentiteit vloeit voort uit gedegen onderzoek. Dit onderzoek resulteert in een krachtige strategie die te vatten is in slechts één zin: de merkbelofte. Deze zin is allesomvattend en wordt gebruikt als stok achter de deur voor alle beslissingen die genomen worden.

Het tastbare resultaat van de merkidentiteit is de merkstijl, bestaande uit een logo, typografie, kleur en een set regels voor alle uitingen waarmee de doelgroep in aanraking komt. Het zijn deze elementen die zorgen voor de noodzakelijke consistentie en herkenning. Die de basis vormen voor focus, sturing en vertrouwen.

Het is mijn droom om merkidentiteiten te ontwerpen die generaties lang blijven bestaan door hun iconische karakter en kracht. En om op die manier bij te kunnen dragen aan de rijke geschiedenis van het Nederlandse grafisch ontwerp.

In 2008 heb ik daarom Miesart opgericht. Sinds 2016 word ik geassisteerd door de talentvolle Oana Clitan. Samen creëren we merkidentiteiten die ertoe doen.

Michelle Haak
Miesart

Iconische logo’s
vanuit een iconisch gebouw

Bij de ambitie om iconische merkidentiteiten te ontwerpen hoort een iconische werkomgeving. Toen de Duikklok in Tilburg op mijn pad kwam wist ik het daarom gelijk: dit is dé plek om miesart naar het volgende niveau te tillen.

Sinds juni 2022 is de studio van Miesart in bedrijf vanuit de Duikklok. Je bent van harte welkom voor een kopje koffie.

De Duikklok is een prijswinnend gebouw, ontworpen door Bedaux de Brouwer. Lees via deze link meer over de achtergrond.

1. Merkstrategie
Geen lange strategiedocumenten. Nee. Ik geloof in een merkstrategie die op maximaal één A4tje past en die bestaat uit de merkwaarden en merkbelofte. Hoe ik deze boven tafel krijg? Door goed te luisteren, kijken, vragen en uitpluizen. Miesart verzorgt merkstrategieën die vanzelfsprekend zijn en passen als een handschoen.

2. Merkstijl en -naam
Met de merkstrategie als uitgangspunt ontwerp en bedenk ik de merkstijl en merknaam.

Mijn handschrift is minimalistisch. Met zo min mogelijk opsmuk het verhaal zo helder en krachtig mogelijk overbrengen. Hierdoor ontstaan merkstijlen die iconisch worden.

3. Merkbewaking
Zodra de merkwaarden, – belofte en -stijl gereed zijn blijf ik aangehaakt. Bedrijven blijven zich ontwikkelen en daardoor het merk ook. Ik kom langs voor periodiek overleg en kijk waar we moeten bijsturen, doorontwikkelen en vernieuwen. Op die manier blijft je merk bij de tijd en kom je nooit voor grote verrassingen te staan.

BNO Podcast
In 2021 werd ik benaderd door Roel Stavorinus. Roel omschrijft zichzelf als strateeg en kritische vriend.

Namens de BNO heeft hij de podcast Designers Inc. opgezet. Een podcast over de zakelijke kant van de ontwerppraktijk. In deze podcast praten we over de samenwerking met opdrachtgevers en ontwerpers, over strategie, ontwikkeling en groei. Het laatste onderwerp dat we aansnijden gaat over mijn eigen positionering en zichtbaarheid.

Luister op Spotify