The first 10 and the next 20
De publicatie, ter afsluiting van het 10-jarig jubileum, om een droom te delen en een aantal logo’s die ik mocht creëren te eren is door veel mensen met veel genoegen ontvangen. Hieronder vind je een overzicht van het mini-boekje.
Prachtig voorwoord
Via deze weg wil ik Paul van t Hullenaar nogmaals danken voor het prachtige voorwoord dat hij schreef voor dit mini-boekje. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.. nieuwsgierig? Stuur ons een mailtje.
[1/10] Designtegels
Ondanks mijn grafische voorkeur ben ik na de middelbare school begonnen met de studie Communication & Multimedia Design. Een zeer brede studie met veel ruimte voor verdieping. Mijn werk en tevens afstudeerproject voor Designtegels was een mooie mix van communicatie, techniek en multimediale ontwerpen. Ik ontwierp niet alleen een nieuwe huisstijl maar realiseerde ook een nieuwe webshop. Zowel het ontwerp van de huisstijl als de webshop weerspiegelen de veelzijdigheid van hun assortiment. De kleuren van het logo (waarvan inmiddels een tegel bestaat) staan symbool voor de ruimtes waarin ze gebruikt worden. Het logo bestaat uit vier tegels omdat een vloer pas compleet is als hij is samengesteld uit meerdere tegels.
[2/10] Universiteit van Utrecht
Kort na mijn afstuderen bracht Wander Eikelboom docent CMD) mij in contact met de coördinatoren van het onderzoek bEUcitizen van de Universiteit van Utrecht. Het doel van het onderzoek is om bewustzijn te creëren onder Europese burgers met betrekking tot hun rechten. Aan mij de taak om dit complexe onderwerp m.b.v. ontwerp toegankelijker te maken. Het logo is opgebouwd uit een driehoek met daarin drie symbolen. Deze drie symbolen verbeelden drie peilers uit het onderzoek (tijd – zandloper, recht – weegschaal en burger – pion). Met deze vormen is een patroon ontwikkeld waarmee je de drie peilers van elkaar kunt onderscheiden. Op deze manier kan je makkelijker door het onderzoek navigeren.
[3/10] Amphia
Toen ik op een normale vrijdagavond aan een tafeltennis-wedstrijd begon, zoals ik al 12 jaar deed, had ik nooit gedacht dat twee jaar later ons logo op het Amphia Ziekenhuis zou staan. Tijdens deze wedstrijd ontmoette ik voormalig directeur Elout Vos. Met het oog op de nieuwbouw wilde het ziekenhuis een nieuw logo laten ontwikkelen. Nadat ik van hem had gewonnen en hem een biertje aanbood, nodigde hij mij uit om een voorstel te maken. We hebben een visuele identiteit ontworpen die aansluit bij de wensen van de organisatie én medewerkers. Er is ruimte voor profilering van de specialist zonder dat de kracht van een sterk merk verloren gaat. De identiteit draagt daarnaast bij aan de vernieuwde strategie van Amphia doordat we het woord ‘ziekenhuis’ uit het logo hebben gehaald.
[4/10] Markland College
Wat ik misschien wel het leukste aan ondernemen vind, is dat je het niet alleen doet. Door ontmoetingen met collega-ondernemers ontstaan er regelmatig mooie samenwerkingen. Dit was ook het geval met filmmaker Paul Vermeulen. Het Markland College, de middelbare school waar Paul op heeft gezeten, wilde een herontwerp van zijn visuele identiteit. Samen met hem heb ik dit project opgepakt en is er een elegant herontwerp ontstaan. De visuele identiteit van het Markland College is gebaseerd op de betekenis van de naam en geeft ruimte aan beide locaties om onderscheidend te zijn. De golvende lijn staat symbool voor de Mark. De Mark is een rivier die de locaties Oudenbosch en Zevenbergen verbindt en tegelijkertijd ook losmaakt van elkaar.
[5/10] Tilburgs Sportgala
Een keer per jaar zet ik mijn diensten in om een goed doel of vrijwilligersorganisatie te ondersteunen. In 2016 vroeg Bemoei Bureau 013 mij om na te denken over de nieuwe visuele identiteit voor het Tilburgs Sportgala. Het gala vierde dat jaar zijn 25-jarig jubileum, wat aanleiding was voor een nieuw gezicht. Het logo bestaat uit het herkenbare beeldmerk van Tilburg (drie torentjes) en een podium (goud, zilver, brons). Een beeldmerk dat zich leent om alle uitingen van het gala een uniforme uitstraling te geven die tegelijkertijd vol dynamiek zit.
[6/10] De Lobel & Partners
Begin 2017 kwam ik in contact met Leon de Lobel en Patricia Miltenburg. Leon en Patricia, beiden zeer ervaren zakelijke makelaars, hebben in 2017 de keuze gemaakt om voor zichzelf te beginnen. Aan ambitie ontbreekt het de twee niet, ze willen namelijk graag doorgroeien. Met dit in het achterhoofd is de visuele identiteit ontstaan. Van het logo bestaat, naast de volledige versie, een afgekorte versie (DLP&..) die afgemaakt kan worden met de partner waarvoor zij werken. Voor de verschillende diensten van DLP heb ik iconen ontworpen.
[7/10] Stockspots
Welke naam en uitstraling passen bij een platform voor on-demand warehousing? Met die vraag kwamen Coen de Lange en Remko Been bij mij. Korte tijd later lanceerden we Stockspots. Inmiddels beschikt Stockspots over meer dan 200 warehouses en bijna 1.000.000 palletplaatsen. Het logo symboliseert de verspreiding van voorraad over meerdere locaties binnen een sterk verankerd netwerk.
[8/10] Tifi
Tifi is een start-up met veel potentie. Tifi is een app die scholieren helpt met plannen, waardoor zij betere resultaten kunnen behalen en zelfs meer uit het leven kunnen halen. Tifi houdt niet alleen rekening met schooltijden en huiswerk, maar juist ook met vrijetijdsbesteding. Zo kan je met één app al je activiteiten beheren. Het logo is een typografische verbeelding van het in elkaar schuiven van allerlei elementen, precies wat de app doet met je agenda. Bedenker Fernon Longfur heeft met zijn aanpak en doorzettingsvermogen veel indruk op mij gemaakt.
[9/10] Braventure
Starterslift en ik hebben een lange geschiedenis. In 2008 ontmoette ik Coos Salomons, coach bij Starterslift. In 2014 werd ik deelnemer van Starterslift. In 2016 werd ik lid van de screeningcommissie en in 2018 werd het Starterslift programma afgerond. Al snel werd er een nieuw programma opgericht waarvoor ik samen met Edward van de Pol een nieuwe naam bedacht: Braventure. Bij Braventure draait het om ondernemers met lef, die hun nek uit durven te steken en niet bang zijn om fouten te maken. Dit benadrukken we in de huisstijl en dat komt naar voren in het iconische logo dat uit een leeuw, gebouwen en een wapen bestaat.
[10/10] KS Profiel
Toen Erik van der Liet, een bevriend strateeg, vertelde dat hij mij op een lijstje had gezet om te pitchen voor KS Profiel, was ik enthousiast én vastberaden. Na de presentatie, van een compleet ander logo dan hier te zien is, kreeg ik de klus en mocht ik aan de slag. Sinds de lancering vragen veel mensen waarom het logo een olifant verbeeldt. Het beeldmerk staat voor de kernwaarden van KS Profiel: daadkracht, betrouwbaar, oplossingsgericht, vakmanschap en samen. Olifanten zijn intelligente en trouwe groepsdieren die op unieke wijze met gereedschappen en elkaar samenwerken. Daarnaast is het beeldmerk opgebouwd uit vormen die gebaseerd zijn op staalprofielen.